تکنیک‌های حل مسئله؛ با این روش‌ها بشکن بزن و مشکلات را حل کن

تکنیک های حل مسئله

ممکن است تا به‌حال به این موضوع فکر نکرده باشید، اما هر مشکلی و مسئله‌ای که رخ می‌دهد، به نحوی به ما می‌گوید که چیزی در حال حاضر به درستی کار نمی‌کند و باید راه جدیدی برای حل آن مسئله پیدا نماییم.

به همین جهت، بهتر است سعی کنیم تا به‌طور بی‌طرفانه و بدون هیچ قضاوتی با مشکلات‌مان روبرو شویم و مهارت‌های آسان و در عین حال موثر مرتبط با حل کردن مسائل را در خودمان تقویت نماییم، تمرکز نمودن روی تعریف مسئله و مشکل را تمرین کنیم، سعی کنیم آرام باشیم و اوضاع را در ذهن خود خیلی پیچیده در نظر نگیریم!

به صورت کلی درک موقعیت و یادگیری اینکه چگونه به بهترین روش مسائل را جل کنیم به ما کمک کند تا زندگی آرام‌تری را داشته باشیم؛ چرا که با این ویژگی می‌دانیم در هر موقعیت چگونه مشکلات را با کمی تمرکز حل کنیم.

در رابطه با این موضوع، در این محتوا سعی داریم تا به صورت کامل و جامع توضیح دهیم حل مسئله چیست و چگونه با یادگیری تکنیک‌های حل مسئله می‌توان مسائل را به سادگی حل کرد. علاوه بر این، روش مسئله‌یابی و راهبردهای حل مسئله را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد؛ پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را به هیچ وجه از دست ندهید…


حل مسئله به چه معناست؟

ابتدا لازم است بدانیم حل مسئله چیست و چه معنی می‌دهد.می‌توان گفت حل مسئله عبارت است از: پیدا کردن علت‌های احتمالی یک مسئله و برنامه‌ریزی و تلاش در راستای حل‌کردن آن. همه‌ی افراد چه در محل کار و چه در زندگی شخصی خود، بخش زیادی از زمان خود را صرف حل انواع مسئله‌های مختلف می‌کنند.

برخی از این مسئله‌ها ممکن است، کوچک بوده و خودمان قادر باشیم به تنهایی و به سرعت آن‌ها را حل نماییم. اما برخی دیگر از چالش‌ها، پیچیده هستند. به طور جامع می‌توان گفت که ما برای حل انواع مسئله به همکاری، خلاقیت و تلاش قابل توجهی نیازمند هستیم.

  مطلب مفید: تکنیک های برقراری ارتباط موثر با افراد غریبه

انواعی از مسئله‌هایی که در محل کار با آن‌ها مواجه می‌شویم تا اندازه زیادی به سازمان و مرکزی که در آن مشغول هستیم و کارهایی که انجام می‌دهیم، وابسته می‌باشند. به عنوان مثال، مدیری هستیم که در یک شرکت خدماتی، در طول یک روز به حل انواع مسئله کارکنان، شکایات مشتریان و رفع مشکلات تجهیزات و لوازم شرکت‌مان می‌پردازیم.

از طرف دیگر، به عنوان یک طراح هواپیما امکان دارد با انواع مختلف مسئله در رابطه با آیرودینامیک دست و پنجه نرم نماییم و یا اینکه قصد داشته باشیم علت کار نکردن یکی از امکانات جدید سیستم ایمنی را مورد بررسی قرار دهیم. در عین حال، در قالب یک سیاستمدار نیز می‌بایست به دنبال بررسی راه‌حل‌هایی برای مقابله با نژادپرستی یا تغییرات آب و هوایی باشیم.

در حقیقت، هر مشکلی که ممکن است با آن مواجه شویم، دارای راه حل‌هایی رایجی است که با استفاده از آن‌ها قادر خواهیم بود به طور مؤثر و کارایی، با چنین مشکلاتی مقابله کنیم و توان حل کردن آن‌ها را داشته باشیم. با همه این تفاسیر می‌توانیم با توسعه‌ی مجموعه‌ای قوی از مهارت‌های حل مسئله و اعتماد به نفس، توانایی خود را برای موفقیت در حل انواع مسئله ارتقا ببخشیم. امیدواریم تا این قسمت مقاله متوجه شده باشید حل مسئله چیست و چه مفهومی دارد.

در ادامه این مقاله سعی داریم به نحوه‌ی تعریف مسئله بپردازیم.

  حتما مطالعه کنید: اختلال انطباقی چیست؟

راه های حل مسئله

  مطلب مفید: چگونه مدیریت زمان و برنامه ریزی داشته باشیم؟

راه‌های مختلف حل مسأله شامل چه مواردی است؟

حالا که توضیح دادیم حل مسئله چیست و چه مفهومی دارد، وقت آن رسیده است که به تعریف مسئله بپردازیم. اولین کار در حل یک مسئله این است که درک نماییم آن مسئله دقیقا چیست و آیا آن مشکل واقعی است یا خیر؟ در ابتدا باید اطمینان کسب کنیم که با یک مسئله واقعی رو به رو هستیم و نه علائم آن سر و کار داریم!

به طور مثال، در صورتی که عملکرد کارکنان در بخشی از شرکت غیر استاندارد باشد، ممکن است پیش خودمان فکر کنیم مشکل به افرادی ربط خواهد داشت که کار را انجام می‌دهند. با این وجود، اگر کمی دید عمیق‌تری داشته باشیم، مشکل واقعی به احتمال زیاد کمبود آموزش یا حجم کاری نامعقول اعضای تیم خواهد بود.

در چنین شرایطی، با پرسیدن سؤالات درست از خودمان قادر می‌شویم جزئیات مربوط به مسئله را بررسی نماییم و در نهایت کشف کنیم که ریشه اصلی آن کجا بوده و چه چیزی در حال وقوع و رخ دادن است.

  از دست ندهید:قانون پارتو چیست؟

البته لازم است به این نکته نیز توجه کنیم که تعریف مسئله به معنای تصمیم گیری در مورد نحوه‌ی حل آن مسئله نیست. مورد بسیار مهم این است که از زوایای متفاوت به موضوع نگاه کنیم. اگر برای پیدا کردن راه حل برای مسئله عجله داشته باشید، امکان دارد به راه حلی برسید که کوته‌ فکرانه باشد. در این زمینه می‌توانیم برخی عناصر را بررسی کنیم که باعث بروز آن مسئله گردیده اند. به این صورت خواهید دید که ایده‌های بیشتری برای دستیابی به راه حل‌های ممکن به ذهن‌مان خطور می‌کند.


انواع تکنیک‌های حل مسئله

حالا که با مفهوم حل مسئله و اهمیت آن آشنا شدیم، وقت آن رسیده که با برخی از بهترین تکنیک‌های حل مسیله نیز آشنا شویم و از آن‌ها در زندگی روزمره بهره ببریم.

-برای حل مسئله، از مقایسه برای پیدا کردن راه حل بهره ببرید:

در شرایطی که اطلاعات از یک منبع ویژه به دست شما خواهد رسید، می‌توانید از این روش به منظور برطرف نمودن مشکلات استفاده کنید. اگر در مورد تفکر انتقادی و تکنیک‌های حل مسئله اطلاعات لازم را داشته باشید، خواهید دید که این روش به عنوان یک ترفند برای آغاز کار عمل می‌نماید. به عنوان مثال، در خصوص رادیوتراپی ممکن است پزشک تومور سرطانی را در بیمار تشخیص دهد که اما نمی‌تواند مستقیماً آن را جراحی کند.

سپس از اشعه‌هایی برای تخریب کردن تومور استفاده می‌کند اما مشکل این است که امکان دارد این اشعه‌ها بافت سالم را هم تخریب نمایند. در چنین مواردی استفاده از روش مقایسه‌ای که به معنی نگاه کردن به داستان کلی برای پیدا کردن است، یک راه حل مناسب است.


-روش Rubber duck به عنوان تکنیک حل مسئله:

این روش هنگامی کاربرد خواهد داشت که بتوانید به راحتی این مشکل را از طریق این متد توضیح دهید یا هر مسئله دیگری را. نکته حائز اهمیت این است که قبل از این که شخص دیگری وارد مسئله یا مشکل شما شود شما از پیش در مورد این مسئله خوب فکر کرده باشید و نسبت به آن آگاهی کامل کسب نمایید.

  مطلب مفید: 9 روش حساب شده درآمد زایی در خانه

-تکنینک تفکر جانبی به عنوان راه حل مسئله:

این روش هنگامی کاربرد خواهد داشت که قوانین اجرایی نادیده گرفته گ شوند و لازم باشد افراد کمی فراتر از ماجرا تفکر کنند. این دیدگاه خلاقانه و غیر مستقیم است. امکان دارد، در وهله اول خیلی مشهود نباشد اما این فکر خلاقانه بدون دنبال کردن قوانین ویژه، شما را قادر خواهد ساخت که یک راه حل مناسب پیدا نمایید.

روش آزمون و خطا

– کاربرد آزمون و خطا در حل مسئله

درباره حل مسئله، روش آزمون و خطا یک روش مناسب برای امتحان کردن می‌باشد. شما می‌توانید به این روش ادامه دهید و همه‌ی گزینه‌های ممکن موجود پیشرو خود را امتحان نمایید. این روش بر اساس تکرار بنا شده است تا افراد قادر باشند به موفقیت دست یابند.

  از دست ندهید: روش های تقویت اعتماد به نفس در کودکان

مراحل اجرای تکنیک‌های حل مسئله

برای اینکه بتوانید مشکلات و مسائلتان را حل کنید، باید نکات و تکنیک‌ها را به صورت عملی اجرا کنید. اجرای این مراحل قطعا نیازمند به داشتن برنامه و نظم خاصی است، تا در نهایت بتوانید، بهترین نتیجه را دریافت کنید:

مراحل اجرای تکنیک‌ها

۱-به صورت شفاف و به دور از هر چیزی مشخص کنید که مسئله چیست؟!

به سادگی و به دور از هر بهانه‌ای در ابتدا و به صورت واضح مشخص کنید که مشکل چیست؟! این مرحله می‌تواند در فرآیند و اجرای تکنیک‌های حل مسئله نقش بسیار مهمی داشته باشد. چرا که دانستن دقیق مشکلات مشخص می‌کند، تا ادامه مسیر را چگونه طی کنیم.

  حتما بخوانید: مزیت مشاوره فردی برای تصمیمات سخت

۲-به سایر افراد و عوامل هم مسیر در این مشکل تمرکز داشته باشید.

پس از مشخص شدن مشکل، حتما باید بر روی تمامی افراد و عواملی که ممکن است بر روی این مشکل تاثیر گذار باشند نیز تمرکز کنید. بنابراین پس از تعیین دقیق مشکل تمامی موارد را به وضوح مشخص کنید و سپس به دنبال روشن‌ترین راه حل باشید.


۳-تمامی راه حل‌های در دسترس را مشخص کنید.

تمامی راه حل‌های موجود و مشخص را برای این مشکل در نظر داشته باشید و آن‌ها را ترجیحا بر روی یک کاغذ بنویسید. هر چه تعداد راه حل‌های ممکن بیشتر باشید، قطعا راه راحت‌تری را در پیش خواهید داشت.

۴-راه حل‌ها را ارزیابی کنید.

حالا لازم است تا تمامی راه حل‌های موجود را به طور کامل و از هر جهتی بررسی و ارزیابی کنید و در رابطه با آن‌ها تمامی جوانب را در نظر داشته باشید.

از دست ندهید: چگونه از زندگی بیشتر لذت ببریم؟

انتخاب راه حل

۵- یک راه حل را انتخاب کنید.

پس از بررسی کامل می‌بایست، یک راه حل را انتخاب کنید که فکر می‌کنید، با توجه به شرایط برای شما بهترین است. حتما در نظر داشته باشید در برخی از مسائل می‌توان چند گزینه را با یکدیگر ترکیب کرد! در نهایت با بررسی و پشت سر گذاشتن مراحل مناسب‌ترین راه را انتخاب کنید.


۶- مدرک لازم را تهیه کنید.

امکان دارد که شما بهترین راه حل را انتخاب کنید، اما همچنان سایر راه حل‌ها در ذهنتان باشند. بنابراین برای اینکه ذهنتان این مسئله را بپذیرد که راه انتخاب شده بهترین گزینه برای مشکل شما است، برای تمامی راه حل‌ها همه شرایط را به وضوح و با جزئیات یادداشت کنید.

مطلب مفید: شخصیت شناسی DISC چیست؟

مدرک لازم را تهیه کنید

۷-وارد عمل شوید و مشکل را پیگیری کنید.

حالا که در رابطه با تکنیک انتخاب شده اطلاعات کامل دارید و راه حل را انتخاب کرده اید، برای اجرای آن اقدام کنید و تمام تلاش خود را داشته باشید که آن را به سرانجام برسانید. تکنیکی که انتخاب کرده‌اید را اجرا کنید و در نهایت نکات بررسی و تنظیم شده را، دنبال کنید.

از دست ندهید: راه‌ های مقابله با کم رویی

وارد عمل شوید

از دست ندهید: بهترین سایت های تربیت کودک

نکات مهم در رابطه با تکنیک‌های حل مسئله

اگر تصمیم دارید زودتر تکنیک حل مسئله را وارد زندگی روزمره کنید، لازم دارید که قضاوت کردن را کنار بگذارید، شما باید اجازه دهید ایده‌های شما خودشان را نشان بدهند. اصلا نیازی به متوقف کردن خودتان نخواهید داشت و نباید خود را سرکوب کنید و به خودتان بگویید: خوب این ایده خیلی احمقانه است. در حقیقت این قضاوت کردن در مورد خودتان سبب متوقف شدن فرآیند خلاقانه با سرعت بالا خواهد شد. اجازه دهید این جریان به خوبی ادامه پیدا کند.

در ادامه قادر هستید که تصمیم بگیرید که کدام ایده‌ها ارزشمند می‌باشند و ارزش دوباره اجرا شدن دارند و کدام ایده‌ها نیستند.

علاوه بر اینکه به شما پیشنهاد می‌کنیم قضاوت کردن در مورد خودتان را کنار بگذارید، همچنین لازم است خیال‌پردازی را از ارزیابی جدا کنید. شما مجبور نیستید که روی اولویت‌بندی ایده‌هایی که مدام به ذهن شما هجوم می‌آورند تمرکز کنید. این بخش به این معنی است که یک نوع انباشت یا هجمه ذهنی شکل می‌گیرد که حتما باید هر ایده‌ای روی ذهنتان را روی برگه پیاده‌سازی کنید.

مطلب مفید: علائم، تشخیص و درمان ADHD

هنگامی که مشکل رو به روی خود را درک کردید، نوبت آن رسیده است که برای حل آن مسئله آماده می‌شوید. در حقیقت، تعریف مسئله و مشکل، می‌تواند ما را راهنمایی کند و در نتیجه می‌توانیم چندین راه حل ممکن را ایجاد، بهترین را از میان آن‌ها انتخاب، و سپس راه حل مد نظرمان را اجرا کنیم. این اقدام در واقع همان رویکرد چند مرحله‌ای است که با استفاده از آن به بهترین نحو قادر هستیم نسبت به حل مسئله خود اقدام نماییم.

سبک‌های متفاوتی نیز برای حل مسئله وجود دارند که می‌توانیم آن‌ها را به کار ببریم. این سبک‌ها عبارت‌اند از:

مجادله سازنده (Constructive Controversy): این سبک راهی برای گسترش دادن دیدگاه‌های متفاوت و انرژی بخشیدن به بحث‌های لازم برای حل مسئله است ؛

استدلال استقرایی (Inductive Reasoning): استدلال استقرایی به این گونه عمل می‌کند که از تجربیات و دانش افراد حداکثر بهره را می‌برد و به افراد کمک می‌کند که فرایند پیدا کردن راه حل مسئله را سرعت ببخشند؛

تجزیه و تحلیل معنی (Means-End Analysis): که قادر است وضوح بیشتری را به تفکر حل مسئله ببخشد و روند پیاده‌سازی راه حل برای مسئله را به طور موثری کنند.

از دست ندهید: بهترین سایت های کتاب صوتی رایگان و پولی

کلام پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا شما دوستان را با فرایند حل مسئله آشنا کنیم تا زمان‌هایی که با مشکل رو به رو شدید، بتوانید با اجرا و پیاده‌سازی این موارد، به خوبی با مشکل خود کنار بیایید و آن را حل کنید.

تکنیک‌ها روش‌های موجود در این مقاله را با دقت فرا بگیرید و خواهید دید که چقدر می‌تواند روی زندگی شما تاثیر بگذارد. مهم‌ترین نکته این است که اگر در هر زمینه‌ای درگیر مشکل شدید، بتوانید با کمک تکنیک‌های حل مسئله مشکل را بر طرف کنید. ما در این محتوا سعی کردیم تا تکنیک‌های حل مسئله را در اختیارتان قرار دهید. امیدواریم در هر زمینه‌ای با مشکلی مواجه شدید، بتوانید به کمک این راه حل‌ها بهترین تصمیم گیری را داشته باشید.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید!

یک پاسخ

  1. سلام
    واقعا تکنیک های حل مسئله رو باید هر انسانی آموزش ببینه چون شاید راه ساده تری برای مسائل و چالش ها وجود داشته باشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *