سه سوته با قانون نردبان تصمیمت رو بگیر

سه سوته با قانون نردبان تصمیمت رو بگیر

درگیر شدن در فعالیت‌های روزمره می‌تواند باعث شود تا افراد نتوانند به راحتی و با خیالی آسوده تصمیمات مهم مورد نیاز خود را بگیرند. این موضوع به خصوص برای مدیران کسب و کارها اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. زیرا  آن‌ها با چالش‌های متعدد در محل کار رو به رو هستند و وجود این چالش‌ها، باعث کاهش آمادگی ذهنی آن‌ها را برای تصمیم گیری‌های مهم می‌شود. البته همه ما به عنوان یک انسان در زندگی شخصی خود با مسائل و تصمیم گیری‌های متفاوتی مواجه می‌شویم، در این رابطه مهم‌ترین نکته این است که بتوانیم با توجه به شرایط این مشکلات را بر طرف سازیم؟! اما چطور؟ آیا تا به حال قانون نردبان به گوشتان خورده است؟ چقدر با این مفهوم آشنایی دارید؟

قانون نردبان، در واقع یک راه حل روانشناسی و بررسی شده برای کمک به تصمیم گیری بهتر و انجام صحیح فعالیت‌های روزمره ما هست. اگر همیشه در تصمیم گیری‌هایتان دچار سردرگمی می‌شوید و به دنبال راه حل مناسب هستید، پیشنهاد ما به شما قانون نردبان است؛ سه سوته با قانون نردبان تصمیمت رو بگیر!

مطلب مرتبط: تکنیک‌های حل مسئله

چرا در تصمیم گیری‌ها با مشکل مواجه می‌شویم؟

چرا در تصمیم گیری‌ها با مشکل مواجه می‌شویم؟

رو به رو شدن با مشکلات و تصمیم گیری‌های گاها سخت و کمبود زمان، همیشه ما را درگیر احساسات اضطراب گونه همچون استرس می‌کند. برای مثال مدیران مشاغل را در نظر داشته باشید که در طی فرآیند کاری شاید روزانه با تصمیم گیری‌های سختی مواجه شوند. برای مثال اینکه تصمیم به اخراج کارمندی بگیریم اصلا ساده نیست! این یک مثال است و همه ما در زندگی در هر مرحله‌ای باید تصمیم‌های سختی بگیریم، اینکه ادامه تحصیل دهیم یا خیر؟! مهاجرت کنیم و یا در کنار خانواده بمانیم؟! و… از موارد دیگر. حالا اینکه چرا ما نمی‌توانیم به درستی تصمیم بگیریم، از دو جنبه بررسی می‌شود، این موارد عبارت‌اند از:

  • عدم تمرکز؛ ما به عنوان یک انسان به ندرت می‌توانیم توجه و تمام حواسمان را به یک موضوع درگیر کنیم.
  • نگرانی نسبت به پیامدها؛ بسیاری ازعدم تصمیم گیری‌ها به دلیل نگرانی درباره پیامدهایی است که با آن رو به رو می‌شویم.

حالا برای حل این مشکلات چه راه حلی وجود دارد؛ با ما همراه باشید تا یک قانون طلایی را برایتان معرفی کنیم…

کلیک کنید: اختلال انطباقی چیست؟

مشکل‌عدم تمرکز در تصمیم گیری

عدم تمرکز بر روی موضوعی که قصد داریم درباره آن تصمیم بگیریم، یکی از مهمترین مشکل‌ها در تصمیم گیری‌ها به شمار می‌رود. اشتباهات در تصمیماتی که یک فرد در طول زندگی کاری یا حتی شخصی خود می‌گیرد، می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری را برای او به بار بیاورد. به همین دلیل است که ما به هنگام تصمیم گیری نمی‌توانیم تمرکز لازمه را داشته باشیم!

نگرانی نسبت به پیامدها در تصمیم گیری

از دیگر مشکلات در تصمیم‌گیری نداشتن اطلاعات کافی درباره یک موضوع مشخص است. تصمیم‌سازی را می‌توانیم همانند یک سیستم در نظر بگیریم؛ با داشتن یک سری اطلاعات و تحلیل آن‌ها قادر خواهیم بود به انتخاب راهکارهای متعددی بپردازیم. به طور معمول اشتباه در تصمیم‌گیری از جایی نشأت می‌گیرد که درباره موضوعی که می‌خواهیم درباره آن تصمیم گیری کنیم، اطلاعات مناسب و کافی نداریم.

کلیک کنید: تکنیک‌های برقراری ارتباط موثر

قانون نردبان چیست؟

قانون نردبان چیست؟

در قانون نردبان، فرآیند تصمیم‌گیری را می‌توان به یک نردبان تشبیه کرد. شما با بالا رفتن از هر پله نردبان قادر خواهید بود به نکات جدیدتری پی ببرید و تصمیمات متفاوت‌تری بگیرید. قانون نردبان در تصمیم‌گیری به شما کمک می‌کند تا در حالت سکون باقی نمانید و با تغییر وضعیت قادر شوید تصمیمات بهتر و موثرترین را اتخاذ نمایید و در نهایت به نتایج بهتری برسید. این قانون به عنوان تکنیک پله پله‌ای نیز شناخته می‌شود و به ما کمک می‌کند تا در هر رابطه‌ای با رعایت یک سری چهارچوب و قوانین خاص، به نتیجه فوق العاده‌ای در تصمیم گیری‌ها برسیم.

کلیک کنید: بهترین روش‌ها برای تقویت اعتماد به نفس کودکان

مراحل تصمیم گیری با قانون نردبان

در اغلب تصمیمات مهم زندگی، شفاف عمل کردن و نوشتن حقایق می تواند راه حل بسیار مفیدی باشد؛ چرا که این کار روند درک مسئله و حل آن را ساده تر می کند. برای این که شما بتوانید از “قانون نردبان” استفاده کنید و از پله های موفقیت در تصمیم گیری بالا روید، باید به ترتیب زیر عمل کنید:

1-طرح دو پرسش اساسی؛ در چهارچوب تصمیم گیری:

  • این تصمیم چقد تاثیر گذار است؟ آیا این تصمیم تاثیر قابل توجیهی بر روی اطرافیان من خواهد داشت؟
  • آیا این تصمیم وابسته و حساس به زمان مشخصی است؟

پس از طرح این سوال، پاسخ آن‌ها را با قاطعیت و فکر دهید. حالا اگر جوابتان برای هر دوی آن‌های منفی بود؛ شکر گذار باشید! چرا که این تصمیم در واقع آن قدرها که باید جدی نیست و می‌توانید با خیالی آسوده‌تر در رابطه با آن فکر کنید و تصمیم بهتری را اتخاذ کنید. اما، اگر پاسختان به هریک از این سوال‌ها مثبت بود و یا در منفی بودن آن شک داشتید، باید به پله دوم نردبان قدم بگذارید…

۲-برای تمرکز و تصمیم گیری به خودتان فضا و زمان بدهید:

ابتدا حواس پرتی‌ها را از خودتان دور کنید تا بتوانید بهترین تصمیم گیری را داشته باشید؛ با بستن در اتاق، دفتر و یا هر چیزی که حواستان را غیر متمرکز می‌کند از خود دور کنید. . سپس برای تمرکز کامل ۵ دقیقه زمان بگذارید.

حالا که شرایط مساعد است، برای تصمیم گیری جدی‌تر به مرحله سوم بروید.

از دست ندهید: بهترین راه برای مقابله با کم رویی در کودکان

۳-تمام تصمیمات و نتایج آن‌ها را مکتوب کنید:

  • همه گزینه‌ها را برای تصمیم گیری در مقابلتان است، روی کاغذ در یک جمله خلاصه کنید. جمله باید کوتاه؛ اما در عین حال شامل حقایق و همچنین مشاهدات تائید شده باشد.
  • کنار هر گزینه، نتیجه احتمالی را بنویسید. این نتایج باید محتمل بر حقایق و مشاهدات اثبات شده باشد.

این مرحله از کار بسیار مهم و حیاتی است؛ چرا که می‌تواند میان نتایج و تصمیم‌های مهم و اصلی ارتباط برقرار کند. در واقع در این مرحله نکاتی مشخص می‌شوند که روشن نیستند و نیاز به بررسی و توضیحات بیشتری دارند.

4-مطلوب ترین تصمیم را مشخص کنید:

بعد از نوشتن تمام گزینه ها، حالا بعد از تمرکز کافی، دور مناسب‌ترین راه  خط بکشید. زیر تصمیم مربوط به آن نیز خط بکشید؛ این مورد گزینه اول شما خواهد بود. حالا زیر دومین نتیجه مطلوب نیز به عنوان راه کمکی خط بکشید، تا به هر دلیل اگر راه اول جواب گو نبود، از آن استفاده کنید.

مزایا و معایب تکنیک نردبان شامل چه مواردی است؟

مزایا و معایب تکنیک نردبان شامل چه مواردی است؟

کلیک کنید: رموز زبان بدن(body language)

هر بار که تصمیمی به صورت گروهی و به روش نردبانی گرفته می‌شود، به تکنیک Stepladder نیازی وجود نخواد داشت. با این وجود، هنگامی که برای حل مسائل پیچیده نیاز به تفکر انتقادی وجود داشته باشد، می‌تواند ابزاری عالی و مناسب برای تصمیم گیری موثر باشد. به طور مشابه، این تکنیک می‌تواند راه حل خوبی برای از بین بردن عصبانیت در بین تصمیم گیرندگان باشد و اطمینان حاصل می‌کند که به همه فرصت داده شده است تا پیش از تصمیم گیری و رسیدن به نتیجه، به طور عینی نظرات خود را بیان کنند. در ادامه این مقاله قصد داریم نگاهی به مزایا و معایب استفاده از این تکنیک تصمیم گیری بیندازیم.

مزایای تصمیم گیری نردبانی

  • تکنیک نردبان که به آن پله پله نیز گفته می‌شود، مشارکت هر یک از اعضای گروه را افزایش می‌دهد و مکانیزم مناسبی را برای آن‌ها فراهم می‌کند تا نظرات و دیدگاه‌های خود را بیان کنند.
  • تکنیک Stepladder به هر یک از اعضا این اجازه را می‌دهد که برای شرکت به صورت اجباری، به کاهش نارضایتی در میان اعضای گروه کمک کند. برای توضیح بیشتر، هنگامی که یک عضو دیدگاه خود را بیان کرد، دیگر نمی‌تواند ادعا کند که شنیده نشده است یا او جزئی از فرآیند تصمیم گیری نبوده است. در نتیجه شاهد این خواهیم بود که رضایت شغلی بیشتر می‌شود و علاوه بر آن موفقیت و شکست جمعی می‌شود و به فردی خاتمه پیدا نمی‌کند.
  • این تکنیک Stepladder باعث کاهش احتمال چرخش بازو و قلدری توسط اعضای تأثیرگذار گروه می‌شود و در نتیجه قدرت بین تمام افراد حاضر در جمع تقسیم می‌گردد.
  • همچنین باعث می‌شود شانس برخورد به بن بست در تصمیم گیری‌ها به شدت کاهش یابد. در واقع اعضای گروه قادر خواهند بود ایده‌های بزرگ‌تری را در خصوص یک موضوع و یا یک مشکل جمع آوری کنند و این امر سبب می‌شود دست افراد در تصمیم گیری بسیار باز باشد و به چند انتخاب خاص محدود نباشد.
  • همچنین می‌توان بیان کرد که این تکنیک نردبانی، در یافتن راه‌حل‌هایی برای مسائل پیچیده که نیازمند بینش جمعی از کارشناسان و ذینفعان برای کمک به یافتن راه‌حل است، مفید واقع می‌شود.

کلیک کنید: بهترین کشور برای عشق و حال

معایب تصمیم گیری به صورت نردبانی

قانون نردبان ممکن است برای تصمیم گیری با سرعت بسیار زیاد و فوری مفید واقع نباشد، زیرا در شرایطی ممکن است زمان زیادی به طول بینجامد. اما به طور کلی این روش یکی از بهترین تکنیک‌ها برای تصمیم گیری صحیح و اصولی محسوب می‌شود.

مزایای قانون نردبان

کلیک کنید: چگونه مدیریت زمان و برنامه ریزی داشته باشیم؟

کلام پایانی

در این مقاله شما را با قانون نردبان آشنا کنیم و مراحل و مزایا و معایب آن را نیز برای‌تان بیان کردیم تا با این تکنیک مفید آشنا گردید و از آن در زندگی خود بهره ببرید و به نتایج مطلوب برسید. قاون نردبان یا تکینک پله‌ای در واقع یک راه حل بسیار عالی و روانشناسی شده برای رسیدن به نتایج مطلوب در تصمیم گیری‌ها است. تکنیک پله پله‌ای پیش رفتن تمرکزتان را بر روی تصمیم گیری مورد نظر بیشتر می‌کند و با طی کردن پله‌های آن شما می‌توانید، مشکلات را به صورت برنامه ریزی شده و دقیق جل کنید؛ همچنین افزایش درک مسئله نیز یکی از مزیت‌های این روش است که شما را در هر نوع تصمیم گیری آگاه‌تر می‌کند.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *