اهمیت فن بیان و سخنرانی در زندگی روزمره

اهمیت فن بیان

فن بیان و سخنرانی جزو مهارت هایی است که در تمام موقعیت های زندگی به کارتان خواهد آمد. توانایی بیان درست افکار و ایده ها در موقعیت های روزمره باعث گیرایی صحبت شما شده و در موقعیت های رسمی و مهم، اثرگذاری سخن شما را بیشتر خواهد کرد و در موفقیت شما نقش کلیدی خواهد داشت.

استفاده درست از کلمات و جملات از پیشرفت تحصیلی تا بهبود کسب و کار اثر گذار است؛ پس تا زمانی که فن بیان خوبی نداشته باشید (سخنران خوبی نباشید) احتمال موفقیت شما زیاد نخواهد بود. در این مطلب به اهمیت فن بیان و سخنرانی در زندگی حرفه‌ای و روزمره میپردازیم سپس راه هایی برای پیدا کردن مدل خاص سخنرانی را به شما یاد خواهیم داد.

اهمیت فن بیان و سخنرانی

مهم ترین اهمیت فن بیان، برقراری روابط اجتماعی، اثرگذاری و قدرت متقاعد سازی است. افرادی که فن بیان قوی دارند به مراتب اجتماعی تر هستند. آنها یاد میگیرند عواطف و احساسات خود را بیان کنند، اظهار نظر کنند و توانایی های خود را نشان دهند. این افراد دوست های زیادی دارند و به مراتب موقعیت های اجتماعی بالاتری کسب میکنند. هنگامی که بتوانید به طور موثر صحبت کنید، اعتماد به نفس شما افزایش می یابد و بهتر میتوانید توانایی های خود را نشان دهید.

اگر در شغل های مدیریتی، فروشندگی یا تدریس مشغول به کارید؛ مهارت های ارتباطی و فن بیان رکن اساسی شغل شماست. فن بیان خوب، اثرگذاری کلام شما را افزایش خواهد داد. در واقع شما با یادگیری اینکه چگونه اثرگذار صحبت کنید میتوانید طرف مقابل خود را به انجام کاری که میخواهید ترغیب کنید!  یکی دیگر از مهم ترین دلایلی که شما باید فن بیان خوبی داشته باشید، موفقیت در زندگی و روابط عاطفی است. در ادامه به راه های تقویت مهارت سخنرانی و فن بیان میپردازیم.

اهمیت فن بیان و سخنرانی

بخوانید: تحول در زندگی با قانون 10 هزار ساعت

 تکنیک‌های فن بیان و سخنرانی در جمع

حالا که اهمیت فن بیان خوب برای شما مشخص شد ممکن است این سوال برایتان به وجود بیاید که چگونه فن بیانم را تقویت کنم؟ یا چگونه خسته کننده صحبت نکنم؟ برای داشتن یک کلام اثرگذار و جذاب راه های مختلفی وجود دارد، در ادامه چند تا از تکنیک‌های فن بیان و سخنرانی در جمع را برای شما آورده‌ایم:

1. درباره موضوعی صحبت کنید که به آن مسلط هستید

هنگامی که در حال سخنرانی در جمع هستید، همیشه در مورد موضوعی صحبت کنید که دانش تخصصی در مورد آن دارید، درباره آن مطالعه کرده‌اید و علاقه زیادی به آن دارید. موضوع صحبت شما چیست؟ مخاطب قرار است چه پیامی را از شما دریافت کند؟ وقتی روی موضوع تسلط داشته باشید کلام شما شیوا و تاثیرگذار خواهد بود. همچنین صحبت کردن در مورد چیزی که در مورد آن آگاه هستید نیز از اضطراب صحبت کردن در جمع، جلوگیری میکند زیرا عدم تسلط، اولین عامل خراب شدن سخنرانی ها است.

اهمیت فن بیان

مطالعه کنید: چگونه بر ترس از شکست غلبه کنیم؟ 

2. از دید مخاطب به سخنرانی خود نگاه کنید

شما یک روانشناس خبره هستید و قرار است برای والدین مراجع درباره اضطراب فرزندشان حرف بزنید. مسلما صحبت درباره عوامل زیستی و شیمیایی موثر در اضطراب و به کار بردن اصطلاحات تخصصی روانشناسی نه تنها برای مخاطب شما جذاب نخواهد بود، بلکه احتمالا چیزی از صحبت های شما نمی‌فهمند.

در چنین موقعیتی شما باید به ساده‌ترین شکل ممکن، آنچه برای مخاطب شما مهم است را توضیح دهید. از طرف دیگر هنگام سخنرانی در یک کنفرانس تخصصی، محتوای سخنرانی شما نباید بیش از حد ساده شده باشد. در هر موقعیتی باید بدانید طرف مقابل از شما چه میخواهد؟ صحبت های شما باید به سوالهای مخاطب پاسخ دهد و ابهام او را برطرف کند.

3. اعتماد به نفس داشته باشید

برخی افراد از داشتن اعتماد به نفس در کودکی حتی، برخوردار هستند، و این موضوع برای آنها بیشتر امری طبیعی است تا چالش اجتماعی؛ اما برای دسته ای که نیاز به کسب اعتماد به نفس دارند نشانه هایی وجود دارد که اجازه ردشدن از این مسئله را از آنها میگیرد.

برای مثال اعتماد به نفس یکی از رکن های اصلی یک سخنرانی تاثیرگذار است. اعتماد به نفس شما مشخص میکند که مخاطب چقدر قرار است تحت تاثیر حرف های شما قرار بگیرد. یک فروشنده بدون اعتماد به نفس هرگز نمیتواند مشتری را متقاعد کند که از او خرید کند. قبل از هر اقدامی برای تقویت فن بیان، باید اعتماد به نفس خود را افزایش دهید

تقویت فن بیان

از دست ندهید: افزایش اعتماد به نفس

4. تمرین کنید و از خودتان فیلم بگیرید

کلیشه‌ای ترین و در عین حال درست ترین حرفی که همه ما شنیده‌ایم؛ تمرین کن! برای تقویت فن بیان، هیچ راهی بجز تمرین زیاد وجود ندارد. در یک مکان خلوت درباره یک موضوع حرف بزنید و از خودتان فیلم بگیرید. سپس چند بار آن را تماشا کرده و تلاش کنید نقاط ضعف خود را برطرف کنید. ممکن است لازم باشد سرعت حرف زدن خود را کم یا زیاد کنید. شاید شما از کلمات پر کننده جمله (اممم، آه و …) استفاده میکنید که شما را مردد و بدون فن بیان نشان میدهد. به تلفظ کلمات خود دقت کنید؛ کلمات باید واضح ادا شوند.

5. لبخند بزنید و ارتباط چشمی داشته باشید

چهره در تاثیرگذاری کلام شما نقش زیادی دارد. سعی کنید هنگام سخنرانی چهره عبوس و گرفته‌ای نداشته باشید. همچنین داشتن ارتباط چشمی، باعث احساس صمیمیت در دل مخاطب شده و تاثیرگذاری کلام شما را بیشتر خواهد کرد.

اهمیت فن بیان

آشنا شوید: آموزش زبان انگلیسی

6. از سخنرانی های دیگران یاد بگیرید

از اینفلوئنسر ها گرفته تا اساتید دانشگاه، سعی کنید سخنرانی افراد مشهور را دنبال کنید و آن ها را با دقت ببینید. این کار به شما کمک میکند تکنیک های جدید و ریزه کاری های سخنرانی را به مرور یاد بگیرید. همچنین میتوانید نحوه برقراری ارتباط با مخاطب را یاد بگیرید. دقت کنید که قرار نیست شبیه به این افراد صحبت کنید. دیدن سخنرانی افراد مختلف با سبک های مختلف به شما کمک میکند روند ایده‌پردازی بهتری را تجربه کنید.

7. دایره واژگان خود را افزایش دهید

هر چقدر دایره واژگان شما گسترده تر باشد، فن بیان شما نیز قوی تر خواهد بود. وقتی شما کلمات زیادی را بلد باشید، صحبت کردن برای شما روان تر بوده و احتمال تپق زدن و فراموشی کلمات کم میشود. کتاب خواندن، گوش دادن به پادکست و دیدن فیلم میتواند دایره واژگان شما را به مرور افزایش دهد.

چگونه مدل خاص سخنرانی خود را پیدا کنیم؟

برندینگ شخصی یکی از مهم ترین مسائل در حیطه سخنرانی و فن بیان است. برندینگ شخصی در نحوه صحبت کردن، امضای مخصوص شما خواهد بود و در اثرگذاری کلام روی مخاطب، بی نهایت تاثیر خواهد گذاشت. در ادامه به ارائه چند راهکار برای ایجاد برندیگ شخصی در فن بیان و سخنرانی میپردازیم.

1. ویژگی های خود را در نظر بگیرید

پیشنهاد میکنیم فهرستی از ویژگی ها و نقاط قوت و ضعف خود تهیه کنید و از آنها در سخنرانی خود استفاده کنید. اگر شوخ طبع هستید میتوانید کمی چاشنی طنز به سخنرانی خود اضافه کنید. سعی کنید ویژگی های خاص شما، جزئی از سخنرانی شما شود. این ویژگی ها، صحبت کردن شما را منحصر به فرد و آن را در ذهن مخاطب ماندگار خواهد کرد. به هیچ عنوان سعی نکنید ادای کسی را در بیاورید؛ مخاطب شما باهوش تر از چیزی است که شما فکر میکنید!

حتما بخوانید: شخصیت شناسی

2. ریتم سخنرانی خود را تنظیم کنید

درونگراها و برونگراها ریتم های متفاوتی برای بیان دارند. افکار و سخنان درونگراها از اعماق وجودشان می آید. اگر دائما در حال مقابله با کم رویی یا به عبارت دیگر درونگرا هستید آهسته، آگاهانه و متفکرانه صحبت کنید. سعی نکنید بیش از حد پر جنب و جوش و هیجان زده صحبت کنید. برونگراها شخصیتی پویا و هیجانی دارند. اگر برون گرا هستید سعی نکنید انرژی های طبیعی خود را سرکوب کنید یا بیش از حد کنترل شده صحبت کنید. اجازه دهید شخصیت شما ریتم سخنرانی شما را تعیین کند.

تقویت فن بیان در جمع

3. انعطاف پذیر باشید

انعطاف پذیری، پله ای است که قدرت تصمیم گیری لحظه ای شما را محک میزند. سخنرانی شما قرار نیست کاملا شبیه به متنی که روی کاغذ نوشته‌اید باشد. بجای تمرکز بر کامل بودن صحبت، روی گفتن آنچه مهم است تمرکز کنید. اکثر سخنران های بزرگ هم دقیقا آنچه را که از قبل آماده کرده‌اند ارائه نمیدهند. هنر سخنرانی شما آنجا مشخص میشود که بتوانید خارج از برنامه هم موثر صحبت کنید.

فرض کنید در حال ارائه اطلاعات بسیار جدی هستید و همانطور که به اطراف سالن نگاه می کنید، متوجه می شوید که همه خسته به نظر می رسند. تصمیم می‌گیرید داستانی سریع در مورد اینکه چرا این اطلاعات مهم هستند بگویید. حالا دوباره توجه آنها را به خود جلب کرده‌اید. شما برای گفتن این داستان برنامه ریزی نکرده بودید، اما با توجه به جو سالن تصمیم میگیرید روال سخنرانی خود را عوض کنید.

آشنا شوید: طوفان فکری چیست؟

4. ساختار صحبت داشته باشید

ساختار صحبت در فن بیان به معنی نظم بخشیدن به ایده ها و مطالب قبل از صحبت کردن است. این کار به شما کمک میکند به طور واضح و منسجم صحبت کنید و پیام خود را به طور موثرتری به مخاطب برسانید.

نکاتی برای ساختاردهی به صحبت:

  • موضوع را از قبل مشخص کنید.
  • ایده های خود را بر اساس موضوع یا ترتیب زمانی دسته بندی کنید.
  • بر اساس ایده ها، یک طرح کلی برای صحبت خود ایجاد کنید
  • تمرین کنید

چند نمونه از ساختارهای رایج برای صحبت:

  • مقدمه، بدنه، نتیجه: این ساختار یکی از رایج ترین ساختارهای سخنرانی است. در قسمت مقدمه موضوع خود را به مخاطب معرفی کنید. در بدنه، ایده های خود را مطرح کرده و در قسمت نتیجه، به جمع بندی صحبت خود بپردازید.
  • مسئله، راه حل، نتیجه: در این ساختار با ارائه یک مشکل یا سوال صحبت خود را شروع میکنید. سپس به ارائه راهکار برای حل مشکل و یا پاسخ به سوال خود میپردازید. در نهایت هم یک جمع بندی از صحبت های خود ارائه میدهید.
  • داستان سرایی: این تکنیک باعث جذاب تر شدن صحبت شما میشود. در این روش یک داستان یا خاطره مرتبط با موضوعتان را برای مخاطب تعریف میکنید.

کلام آخر

یادگیری فن بیان به خاطر کاربرد آن در زندگی روزمره از اهمیت زیادی برخوردار است. مهم نیست که شما چند سالتان است یا شغلتان چیست؛ فن بیان خوب مهارتی است که تا ابد به کار شما خواهد آمد. در اینجا راه های تقویت فن بیان را برای شما گردآوری کردیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید!

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *