۸ راهکار تضمینی برای افزایش اعتماد به نفس

افزایش اعتماد به نفس

در حالت کلی می‌توان گفت که اعتماد به نفس یعنی داشتن باورهای ذهنی مناسب نسبت به مهارت‌ها و توانایی‌های خودمان. اعتماد به نفس ابزاری است که در زندگی روزمره می‌توانید از آن برای هر کاری اعم از افزایش اطمینان به خود، انجام کارهای مهم و مدیریت ترس‌ها استفاده کنید. اما خوب است بدانید که اعتماد به نفس مثل یک عضله است و برای تقویت آن، باید هر روز تمرین ویژه‌ای داشته باشید. در این مقاله ما ابتدا به طور کامل مقوله اعتماد به نفس را برای شما شرح داده و پس از آن به ۸ راهکار تضمینی برای افزایش اعتماد به نفس اشاره خواهیم کرد؛ به همین خاطر از شما عزیزان دعوت می‌کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

کلیک کنید: روش‌های تحصیل در خارج از کشور

در  حس یاد به معرفی بهترین سایت آموزشی ایران پرداختیم تا بتوانید با کمک آن‌ها مهارت‌های مد نظر خود را فرا بگیرید. پیشنهاد می‌کنیم حتما از این مقاله بازدید کنید.

تعریف اعتماد به نفس و عزت نفس و تفاوت آن‌ها با یکدیگر

عزت نفس به این معناست که شما درباره خودتان چطور فکر می‌کنید و این موضوع به شما کمک می‌کند تا افکار، احساسات و در نهایت رفتارتان را کنترل کنید. عزت نفس یک احساس درونی است و براساس تجربیات زندگی و رابطه فرد با دیگران شکل می‌گیرد. افرادی که دارای عزت نفس بالا هستند، نیازی ندارند تا احترام خود را با میزان درآمد و موقعیت اجتماعی‌شان بسنجند. اما اعتماد به نفس همانطور که در پاراگراف‌ قبلی نیز به آن اشاره کردیم، به این معناست که فرد در زمینه‌های خاصی از زندگی به خودش اعتماد داشته باشد.

مطالعه این مقاله را از دست ندهید: چگونه از زندگی بیشتر لذت ببریم؟

اعتماد به نفس در بیرون از شما ساخته می‌شود و به همین خاطر است که تقویت آن راحت‌تر از عزت نفس است و شما هر چقدر در زمینه‌های مختلف تجربه بیشتری داشته باشید، اعتماد به نفس بیشتری کسب می‌کنید. اعتماد به نفس همان باور ما نسبت به توانایی‌هایمان است در حالیکه عزت نفس به احساس ما به خودمان ربط دارد. به همین خاطر اگر شما به دنبال شادی درونی هستید، باید عزت نفس خود را تقویت کنید نه اعتماد به نفس؛ چرا که عمر موفقیت‌ها کوتاه است و موفقیت فقط وقتی بدست می‌آید که فرد مهارت و تجربه کافی در یک زمینه خاص را کسب کرده باشد.

چگونه اعتماد به نفس خود را اندازه بگیریم؟

اعتماد به نفس در موقعیت‌ها و مهارت‌های مختلف ممکن است متفاوت باشد اما با تقویت کردن، اعتماد به نفس افزایش می‌یاید. برای اینکه اعتماد به نفس خود و همچنین نقاط ضعف و قوت خود را بهتر بشناسید خوب است در ابتدا صادقانه به سئوالات زیر پاسخ دهید:

  • چقدر برای خودتان اهمیت قائل هستید؟
  • چقدر به خودتان می‌پردازید؟
  • تا چه حد مهارت‌های خود را می‌شناسید؟
  • در کنار چه افرادی اعتماد به نفس بیشتری دارید؟
  • در چه مکان‌هایی اعتماد به نفس بالایی دارید؟
  • در چه مکان‌هایی اعتماد به نفس شما کاهش می‌یاید و نیاز به اعتماد به نفس را در خود حس می‌کنید؟

با پاسخ دادن درست به این سئوالات تا حدی به خودآگاهی نزدیک می‌شوید اما اگر می‌خواهید به ارزیابی دقیق‌تری از میزان اعتماد به نفس و خودآگاهی درونی خود برسید، لازم است که به یک روانشناس بالینی مراجعه کنید و با انجام آزمون‌های روان‌سنجی و مصاحبه‌های بالینی، اطلاعات دقیق‌تری درمورد خود کسب نمایید.

مطلب مرتبط: لیست بهترین روانشناس ایران

کمبود اعتماد به نفسعلائم کمبود اعتماد به نفس

افرادی که اعتماد به نفس ندارند یا اعتماد به نفس پایینی دارند، ممکن است دچار نشانه‌هایی باشند که تشخیص آن‌ها تا حد بسیاری برای دیگران راحت است. مثلا این افراد تمایل به گوشه گیری و دوری کردن از جمع را دارند، بسیار آرام و ترسیده صحبت می‌کنند، از مورد انتقاد قرار گرفتن می‌ترسند، از شروع کارهای جدید دوری می‌کنند و در نهایت خود را بسیار زیاد با دیگر افراد به خصوص آن‌هایی که اعتماد به نفس بالایی دارند مقایسه می‌کنند.

لازم به ذکر است کمبود اعتماد به نفس می‌تواند در مواردی خاص از زندگی یک فرد باشد نه در تمامی اعمال وی. این بدان معناست که یک فرد ممکن است در رانندگی کردن اعتماد به نفس بسیار بالایی داشته باشد اما اگر در حال رانندگی مشکلی پیش بیاید، در هنگام صحبت با دیگران ترسیده و دچار اضطراب شود. ریشه اعتماد به نفس نیز از دوران کودکی و در خانواده تا حد بسیاری شکل می‌گیرد و اگر والدین بدانند که در مواقع مختلف، برخورد لازم با کودک چگونه است تا حد بسیاری می‌توانند آینده کودک خود را از بابت سلامت روان تضمین کنند.

مطلب مرتبط: معرفی بهترین سایت های تربیت کودک

ویژگی افراد با اعتماد به نفس بالا

حال که علائم کمبود اعتماد به نفس در یک فرد را دانستیم، بد نیست که با ویژگی‌های افراد دارای اعتماد به نفس نیز آشنا شویم. البته به طور کلی همانطور که داشتن اعتماد به نفس پایین خطرناک است، دارا بودن اعتماد به نفس بیش از حد نیز ممکن است مشکل ساز شود و حتی گاهی حس اعتماد به نفس کاذب را افراد تجربه کنند. به همین خاطر همانطور که در هر زمینه‌ای تعادل پیشنهاد می‌شود، در خود مدیریتی نیز تعادل حرف اول را خواهدزد. اما ویژگی‌های بارز افراد بااعتماد به نفس؛ افراد با اعتماد به نفس بالا معمولا ریسک‌پذیر و به خود مطمئن هستند، در زمان حال زندگی می‌کنند، به دنبال یادگیری می‌باشند، فردی کاریزماتیک هستند و در نهایت از دیگران به خوبی تعریف و تمجید می‌کنند.

چگونه اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم؟

حال که با تعریف اعتماد به نفس و خصوصیات این افراد آشنا شدید، وقتش رسیده که به سراغ راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس سالم در خودمان باشیم. ما در ادامه به ۸ راهکار تضمینی برای بالابردن اعتماد به نفس پرداخته‌ایم که با رعایت آن‌ها می‌توانید روز به روز احساس خوشایندتری نسبت به خود کسب نمایید.

استفاده از زبان بدن

۱- از زبان بدن‌تان به درستی استفاده کنید

اولین تمرین برای بالابردن اعتماد به نفس، تقویت زبان بدن(Body Language) است. زبان بدن هر فرد نشان می‌دهد که آن فرد چقدر به خودش اطمینان دارد و چقدر توانایی مدیریت و تسلط بر اوضاع را دارد. اگر در قدم اول، سعی کنید اعتماد به نفس را در ظاهر خود و زبان بدن‌تان نشان دهید، نه تنها حس می‌کنید که از پس هر چیزی بر می‌آیید، بلکه دیدگاه دیگران نیز نسبت به شما تغییر می‌کند و به توانایی‌هایتان اعتماد خواهند کرد. برای استفاده درست از زبان بدن، در هنگام راه رفتن و صحبت کردن سرتان را بالا بگیرید، صاف بنشینید، در هنگام دست دادن محکم دست بدهید و وقتی می‌خواهید با کسی صحبت کنید، مستقیم به فرد مقابل نگاه کنید.

از دست ندهید: شخصیت شناسی DISC چیست؟

به ظاهر خود برسید

۲- به ظاهر خود برسید

وقتی به ظاهر خود اهمیت دهید، احساس بهتری نسبت به خود کسب می‌کنید و وقتی احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید، دیگران نیز شما را بیشتر باور می‌کنند. یک لباس مرتب و مناسب، توجه دیگران را به خود جلب می‌کند و می‌تواند در شروع مثبت یک مکالمه، کمک کننده باشد. حتما از یک عطر مورد علاقه نیز استفاده کنید چرا که تحقیقات نشان داده که عطرها باعث افزایش اعتماد به نفس می‌شوند و ۹۰ درصد بانوانی که از عطر استفاده می‌کنند، نسبت به کسانی که عطر نمی‌زنند، اعتماد به نفس بالاتری دارند.

مطلب مرتبط: انواع خوشبوکننده های بدن

برنامه ورزشی داشته باشید

۳- برنامه ورزشی منظم داشته باشید

ورزش کردن منظم علاوه بر اینکه می‌تواند اندام متناسبی به شما داده و شما را تا حد بسیاری از دیگران متمایز کند، به دلیل منظم کردن تنفس و ریتم قلب، سرعت عکس العمل و هوشیاری شما را نیز افزایش می‌دهد و زمانیکه سرعت عکس العمل شما در روابط انسانی بالا باشد، پیروزی‌های بیشتر و در نتیجه اعتماد به نفس بالاتری در انتظار شما خواهدبود.

مطلب مرتبط: بهترین تمرین یوگا در خانه + ویدیو!

جذاب صحبت کنید

مطالعه کنید: بهترین روش کنترل خشم و عصبانیت!

۴- جسورانه و جذاب صحبت کنید

سخنرانان خوب با ثبات، با اعتماد به نفس و با یک ریتم مناسب صحبت می‌کنند. آن‌ها می‌دانند که باید در صحبت کردن تاثیرگذار باشند و به جای اینکه در هنگام سخنرانی تپق بزنند، شمرده صحبت کرده و بین صحبت‌هایشان مکث می‌کنند. پیشنهاد ما به شما این است که یک لحن جذاب، جسورانه و در عین حال مودبانه برای صحبت کردن انتخاب کنید تا اعتماد به نفس‌تان بیشتر شده و به خود ایمان آورید. یادتان باشد که اگر مردم حس رهبری را در شما ببینند، بیشتر به صحبت‌هایتان توجه خواهند کرد.

مثبت فکر کنید

۵- مثبت فکر کنید، مثبت عمل کنید

انرژی مثبت نتیجه مثبت را در پی خواهد داشت. سعی کنید تا جای ممکن نیمه پر لیوان را ببینید و به مسائل منفی فکر نکنید. همیشه تبسمی بر لب داشته باشید و با آدم‌های مثبت معاشرت کنید تا هم خودتان و هم اطرافیانتان احساس بهتری را تجربه کنند. همچنین بهتر است یک دفترچه یادداشت همراه خود داشته باشید و موفقیت‌ها و هدف‌های روزانه خود را بنویسد و شکرگزاری انجام دهید؛ این کار باعث تقویت اعتماد به نفس و آرامش درونی شما خواهدشد.

از دست ندهید: 9 راه برای افزایش بهره‌وری روزانه

آماده شروع باشید

۶- آماده شروع باشید

افزایش اعتماد به نفس فقط با ظاهری خوب و مثبت اندیشی بدست نمی‌آید، بلکه نیاز است برای تقویت، مرد عمل نیز باشید. به عنوان مثال اگر تا به حال از صحبت کردن در جمع گریزان بودید، این بار که در جمعی قرار گرفتید، نزد فرد غریبه‌ای بروید و سر صحبت را با آن فرد باز کنید؛ کم کم مهارت‌های ارتباطی‌تان از این طریق افزایش می‌یابد و می‌توانید با افراد بیشتری معاشرت داشته باشید.

یادتان باشد که تنبلی و دست روی دست گذاشتن فقط ترس و تردید برایتان به همراه دارد؛ در حالیکه اگر دست به عمل بزنید، اعتماد به نفس و جرئت بیشتری پیدا می‌کنید. برای تمرین این قسمت، یک کاغذ برداشته و روی آن نقاط ضعف و قوت خود را یادداشت کنید، حال به جای اینکه به یکباره به سراغ نقاط ضعف خود بروید، سعی کنید نقاط قوت خود را پرورش دهید و روی آن‌ها سرمایه‌گذاری کنید. اگر انرژی و وقت خود را روی نقاط قوت وجود خود بگذارید، اعتماد به نفس در وجودتان جرقه می‌زند و روز به روز افزایش می‌یابد.

مطالعه این مقاله را از دست ندهید:مزیت مشاوره فردی برای تصمیمات سخت 

همواره در حال یادگیری باشید

مطلب مرتبط: بهترین سایت های آموزش آنلاین

۷- همواره در حال یادگیری باشید

یکی از فاکتورهای داشتن اعتماد به نفس بالا این است که دائم در حال یادگیری باشید. تصور کنید وارد یک جمعی می‌شوید که همه در حال صحبت هستند اما شما هیچ اطلاعاتی درباره آن موضوع یا مشابه آن ندارید که بخواهید وارد بحث شوید، در این حالت چه احساسی به شما دست می‌دهد؟ معمولا افراد وقتی با این چنین جمع‌هایی مواجه می‌شوند سعی می‌کنند از آن‌ها دوری کنند در صورتی که اگر می‌خواهید موفق باشید، باید حتما با اطرافیان موفقی نشست و برخاست کنید. پس به جای دوری از جمع، سعی کنید مهارت‌های خود را افزایش دهید و از یادگیری دست نکشید.

توانایی نه گفتن داشته باشید

۸- توانایی نه گفتن داشته باشید

افرادی که در زندگی از این کلمه به طور متوسط بیشتر استفاده می‌کنند، اعتماد به نفس بالاتری دارند. شما قرار نیست همیشه دیگران را راضی نگه دارید و یا اینکه خودتان را وقف اطرافیان کنید. با نه گفتن به موقع می‌توانید به دیگران این پیام را بدهید که برای خود و وقت‌تان ارزش بالایی قائل هستید و به راحتی از ارزش‌های خود کوتاه نمی‌آیید. شاید برایتان عجیب باشد اما یادگرفتن و استفاده از همین کلمه دوحرفی می‌تواند در زندگی‌تان معجزه‌های بزرگی رقم بزند.

از دست ندهید: بهترین سایت های موفقیت ایرانی

سخن پایانی

در این مقاله ابتدا به مفهوم اعتماد به نفس، علائم کمبود آن، علائم بالا بودن آن، تعریف عزت نفس، تفاوت عزت نفس با عتماد به نفس و در نهایت به ۸ راهکار تضمینی برای افزایش آن پرداختیم. یادتان باشد همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد، اعتماد به نفس همانند یک عضله است که فقط با تمرین مکرر تقویت می‌شود؛ بنابراین سعی کنید حتما موارد ذکر شده در بالا را در زندگی روزمره خود بگنجانید تا از اثراث بی‌نظیر آن شگفت زده شوید.حس یاد!

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید!

یک پاسخ

  1. سلام و درود
    دوتا از دلایلی که اعتماد به نفس منو خیلی بالا برد، ورزش کردن و یادگیری مداومه. بنظر من اینکه آدم توی موضوعای مختلف حرفی برای گفتن داشته باشه خیلی عالیه و میتونه توی جمع تاثیر خیلی زیادی در افزایش اعتماد به نفس آدم داشته باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *