پخت کیک و شیرینی یکی از کارهای لذت بخش و هیجانانگیز و صد البته حساس و دشوار است. شاید برای شما هم سئوال ایجاد شده باشد که چرا با وجود زحمت بسیار، اما در نهایت نتیجه کار کیک پزیتان شباهتی به آنچه در قنادیها مشاهده میکنید، ندارد. خوب است بدانید که نکات بسیار ظریفی در این رابطه تاثیرگذار هستند که با رعایت آن نکات، شما نیز میتوانید یک کیک بسیار خوشمزه با ظاهری زییا و پف کرده برای عزیزانتان مهیا کنید؛ با ما همراه باشید تا با نکات ناب پخت کیک به طور جامع آشنا شوید.
نکات مهم در هنگام پخت کیک که بهتر است رعایت شود:
در هنگام پخت کیک و شیرینی، توجه به ظریفترین نکات از جمله نوع همزن و قالب کیک نیز میتواند در نتیجه کار بسیار تاثیرگذار باشد. بنابراین اگر به دنبال پخت کیک حرفهای هستید، حتما پیشنهاد میشود به نکات پخت کیک که در ذیل به آنها اشاره شده است، توجه نمایید.
مطالعه کنید: چگونه در خانه درآمدزایی کنیم
اندازه گیری دقیق مواد مصرفی
مهمترین نکته در هنگام پختن کیک، اندازه گیری درست مواد آن است. توجه داشته باشید که اندازه گیری باید دقیق و مطابق با دستور باشد. به عنوان مثال اگر در دستور کیک پزی شما نوشته شده است که دو قاشق وانیل، منظور از آن قاشق سر خالی است و هر موقع قاشق سر پر مواد مدنظر باشد، حتما در دستور آن قید میشود. همچنین در دستورهایی که از ابزار اندازه گیری لیوان استفاده شده، منظور از آن لیوانهای فرانسوی ۲۵۰ میلی لیتری است و نباید با ماگ یا فنجان اشتباه گرفته شود. توجه داشته باشید که میزان زیاد استفاده از روغن پف کیک را میگیرد یا میزان کم استفاده از آرد، مایه کیک را رقیق میکند؛ بنابراین حتما به اندازه مواد لازم است توجه کافی داشته باشید.
از دست ندهید: معرفی 10تا از بهترین فیلمهای درام ایران
استفاده از همزن و قالب کیک مناسب
بهترین نوع همزن برای این کار، همزن کاسهای است که مواد را یکنواخت مخلوط میکند. با استفاده از این نوع همزن، نتیجه کار بسیار بهتر از همزن دستی یا برقی مشاهده میشود. اما باز هم توجه داشته باشید که اگر در قسمتی از دستور تاکید شده بود که با استفاده از همزن دستی مواد مخلوط شود، لازم است به آن پایبند باشید. در مورد قالب کیک نیز توجه داشته باشید که بهترین نوع آن قالبهای فلزی و ضخیم و نچسب است و قالبهای سیلیکونی یا پیرکس انتخاب خوبی برای این حرفه نمیباشد. همچنین اندازه استاندارد قالب نیز معمولا قطر ۲۲ تا ۲۵ سانتی متر است که شما در هنگام پر کردن آن باید تنها حدود دو سوم قالب را از مواد، آن هم به صورت کاملا یکتواخت پر کنید تا کیکی یکدست و خوش پخت در پایان داشته باشید.
حتما مطالعه کنید: چگونه از زندگی بیشتر لذت ببریم
گرم کردن فر از قبل
پیش از هر چیز توجه داشته باشید که فر شما حتما باید استاندارد باشد و هوای گرم نیز به خوبی در آن جریان یاید. فرهای قدیمی و معیوب برای پخت کیک اصولی، مناسب نیستند و خود نیز میتواند عاملی برای خراب شدن کیک شما باشد. حتما به درجه فر در هنگام پخت با دقت توجه کنید و فر را به مدت ۲۰ دقیقه پیش از آن که کیک را داخل آن قرار دهید، روشن نمایید تا داخل آن گرم شود. یادتان باشد که اصلا در نیم ساعت اول پخت کیک، در فر را باز نکنید و قالب فر را نیز همیشه در وسط قرار دهید. پس از پخت کیک نیز ۱۰ تا ۲۰ دقیقه به کیک زمان دهید تا کاملا سرد شود و بهتر است در این زمان بر روی یک توری کیک را قرار داده تا از عرق کردن و نرم شدن آن جلوگیری شود و بافت ترد کیک حفظ گردد.
مطالعه کنید: طرز تهیه مرصع پلو !
توجه به مواد مصرفی
موادی که در تهیه کیک به کار برده میشود اعم از کره، تخم مرغ، آرد و… باید حتما از قبل به دمای محیط رسیده باشند. پیشنهاد میشود که برای پخت کیک از آرد همه کاره، آرد بدون گلوتن یا آرد مخصوص استفاده کنید و همچنین همیشه بهتر است از مواد مرغوب و تازه برای پخت بهره بگیرید. اگر در کیک خود میخواهید از میوه، کشمش یا مغزها نیز استفاده کنید، حتما آنها را ابتدا داخل آرد هم زده و سپس با مواد مخلوط کنید. برای آنکه کیک اسفنجی و پف کرده بشود، حتما آرد و تمام مواد پودری را ۲ یا ۳ بار قبل از استفاده الک کنید و بهتر است بکینگ پودر را از ابتدا به آرد افزوده و همراه با هم الک نمایید.
کلیک کنید: معرفی بهترین مکانهای تهران
نکات تکمیلی برای پخت کیک خانگی
- به جهت همزدن مواد کیک توجه کنید؛ وقتی آرد را به مواد کیک اضافه میکنید حتما باید در یک جهت آن را هم زده تا پف کیک نخوابد.
- از بکینگ پودر تازه و سالم استفاده کنید چرا که اگر بکینگ پودر تاریخ گذشته باشد، کیک خوب پف نمیکند.
- هم زدن شکر و زرده تخم مرغ را باید تا جایی ادامه دهید که رنگ مواد کرمی رنگ شود.
- حتما اجازه دهید کیک کامل پخته شود؛ در صورتیکه کیک کامل پخته نشده باشد و فر را خاموش کنید، به شدت از میزان پف آن کاسته میشود.
- بهتر است به جای آردهای فله ای، از آردهای بستهبندی شده که دارای تاریخ مشخص تولید و انقضا هستند استفاده کنید چرا که کهنه بودن آرد به شدت روی میزان پف کیک و طعم آن تاثیرگذار است.
- زرده و سفیده تخم مرغ را کاملا به دقت از هم جدا کنید چرا که وجود حتی یک قطره از زرده تخم مرغ داخل سفیده، مانع پف کردن آن میشود.
- سفیده تخم مرغ را تا زمانی هم بزنید که خامهای شکل شود؛ فقط توجه داشته باشید که حتما آن را در یک جهت هم زده و آن را بیش از حد نیز هم نزنید زیرا باعث خشکی کیک میشود.
- حتما ته قالب را خوب چرب کنید و کمی آرد به ته و اطراف آن بپاشید.
- برای چرب کردن ته قالب توصیه میشود که از کره ذوب نشده استفاده کنید.
- اگر برای تهیه کیک از ماست استفاده میکنید، به جای آنکه بکینگ پودر را به آرد اضافه کنید، آن را به ماست اضافه کرده و خوب هم بزنید تا ماست کف کند.
- استفاده زیاد از شکر پف کیک را کم میکند پس حتما در مصرف به اندازه شکر دقت کنید.
- در هنگام پخت کیک به هیچ وجه آن را تکان ندهید زیرا تکان خوردن کیک در هنگام پخت باعث فروکش کردن پف آن میشود.
- یادتان باشد مایه را نباید پس از مخلوط کردن مواد زیاد به هم بزنید زیرا در اینصورت پف کیک خواهد خوابید.
- اگر قرار است داخل کیک یا شیرینیتان از مغز گردو یا کشمش استفاده کنید، برای آنکه تهنشین نشوند میتوانید آنها را به آرد آغشته کرده و سپس به مواد بیفزایید.
- هیچوقت به دلیل علاقه شخصیتان به شکلات، میزان استفاده از آن را بیش از حد گفته شده نکنید؛ چرا که باعث میشود بافت کیک شما زبر، سنگین و یا خمیری شود.
- اگر مایه کیک را مدت طولانی پس از مهیا شدن داخل فر قرار ندهید، پف آن خواهد خوابید.
- دقت کنید تا ذرهای از تخم مرغ به صورت هم نزده در اطراف ظرف نچسبیده باشد، چرا که باعث میشود تا کیک شما بوی تخم مرغ به خود بگیرد.
از دست ندهید: لیست 50 تا از بهترین غذاهای ایرانی!
پاسخ به سئوالات متداول شما در هنگام پخت کیک
حرفهایترین آشپزها و قنادها هم در ابتدا با معضلاتی دست و پنجه نرم میکرده اند؛ بنابراین اگر در پروسه کیک پزیتان با مشکلاتی مواجه شدید و تصمیم گرفتید دیگر دور این کار لذتبخش را خط بکشید، پیشنهاد میکنیم یک بار دیگر به خود فرصت جبران داده و سعی کنید ایراد کار خود را تا جای ممکن برطرف کنید. در ادامه به تعدادی از سئوالات متداول شما عزیزان در پروسه کیک پزی اشاره خواهیم کرد و سعی میکنیم با ذکر دلایل کافی، پاسخ جامعی به شما ارائه دهیم.
چرا لایه روی کیک حالت چسبندگی دارد؟
چسبندگی روی کیک میتواند به دلایلی همچون پخته نشدن کامل کیک، مقدار مایعات استفاده شده بیش از مقدار لازم، پوشاندن روی کیک وقتی هنوز گرم است، زمان پخت کم و حرارت زیاد و خارج کردن زود هنگام کیک از قالب وقتی هنوز سرد نشده رخ دهد.
از دست ندهید: خوشمزه ترین طرز تهیه خورشت فسنجان!
چرا کیک حالت خیس و مرطوب دارد؟
مرطوب بودن کیک به دلایلی نظیر خارج شدن کیک از فر پیش از پخت کامل، افزودن شکر، مایعات و روغن زیاد به مواد کیک و همچنین ماندن زیاد کیک در قالب و سرد شدن کامل آن اتفاق بیافتد.
چرا کیک حالت چروکیده و به هم فشرده دارد؟
فشردگی کیک به این معناست که قالب شما به نسبت مواد بزرگ بوده، قالب بیش از حد چرب شده، مواد بیش از حد مخلوط شده و به صورت دورانی هم نخورده، کیک زیادتر از حد معمول پخته شده و مقدار مایعات داخل کیک زیاد بوده است. همچنین از دلایل دیگری که میتواند منجر به چروک شدن کیک شود میتوان به استفاده از مقدار سفیده بیش از حد و پف دار شدن زیاد آن، استفاده از شکر دانه درشت، استفاده نامناسب از میزان شکر و مایعات، تکان خوردن کیک در هنگام پخت و هم زدن مواد بیش از حد لازم پس از اضافه کردن آرد آن هم به صورت غیردورانی اشاره نمود.
چرا پس از پخت کیک، پف روی آن میخوابد؟
خوابیدن پف روی کیک پس از پخت آن میتواند به دلیل دمای کمتر فر نسبت به حالت لازم، میزان پخت ناکافی کیک، میزان شکر بیش از حد استفاده شده، نسبت کوچکتر قالب به مواد، تکان دادن کیک در هنگام پخت، باز کردن مداوم در فر در هنگام پخت، مخلوط کردن زیاد مواد پس از افزودن سفیده تخم مرغ و آرد، مقدار استفاده بیش از حد از بکینگ پودر یا جوش شیرین و مقدار مایعات کمتر یا بیشتر از حالت معمول رخ دهد.
مطالعه کنید: دلایلی که باید قهوه اسپرسو بخورید!
چرا کیک بافت زبری پیدا میکند؟
زبر شدن بافت کیک به دلیل گرم نشدن فر قبل از پخت، مخلوط نشدن شکرو روغن به اندازه کافی، مخلوط نشدن مواد به اندازه کافی، استفاده بیش از حد از بکینگ پودر، استفاده کم از مایعات، استفاده از آرد نامرغوب، پخش نشدن مواد به درستی داخل قالب و پختن کیک با حرارت بسیار کم میباشد.
چرا روی کیک چسبنده شده اما داخل آن خشک است؟
اگر با این وضع مواجه شدهاید احتمالا مواد را بیش از حد مخلوط کرده اید، سفیدههای تخم مرغ را بیش از حد هم زده اید، مدت پخت زیاد بوده، قالب به نسبت مواد بزرگ بوده، کیک در معرض هوای سرد قرار گرفته، مقدار آرد آن زیاد بوده، مقدار شکر آن کافی نبوده و در نهایت میزان چربی یا مایعات مورد استفاده در آن کم بوده است.
کلیک کنید: معرفی بهترین سایت های موفقیت در ایران
چرا کیک خمیری و سنگین میشود؟
خمیری شدن کیک به این دلیل است که مواد به خوبی مخلوط نشده، تعداد تخم مرغها زیاد بوده، مقدار مایعات استفاده شده زیاد بوده و دمای فر بیشتر از مقدار لازم بوده است.
چرا کیک به قالب چسبیده است؟
برای اینکه کیک به قالب نچسبد باید قالب به درستی چرب و آرد پاشی شده باشد؛ کیک به اندازه کافی بپزد و حتما کیک پس از سرد شدن کامل از قالب خارج شود.
چرا کیک بافتی خشک و شکننده دارد؟
بافت خشک کیک به این دلایل رخ میدهد که مقدار چربی و شکر کیک کم باشد؛ مواد بیش از حد مخلوط شده باشد؛ خمیر کیک به دلیل مایعات کم سفت بوده یا بالعکس شل باشد؛ مقدار شکر زیادتر از حد معمول استفاده شود؛ مقدار بکینگ پودر مورد استفاده زیادتر از حد معمول باشد و کیک به صورت داغ سریعا از قالب خارج شده باشد.
مطلب مرتبط: طرز تهیه انواع پیتزا
چرا داخل کیک حفره حفره میشود؟
دلیل اصلی حفره حفره شدن کیک دمای زیاد و مدت پخت کم آن است. اما به دلایل دیگری مثل میزان مخلوط کردن کم یا زیاد مواد و استفاده بیش از حد از بکینگ پودر یا جوش شیرین نیز بستگی دارد.
از دست ندهید: چگونه در خانه لاغر شویم؟
سخن پایانی
در این مقاله سعی داشتیم چند نکته ناب کیک خانگی را به شما عزیزان آموزش دهیم. توجه داشته باشید که گاهی به دلایلی همچون تمیز نبودن قالب، چرب نکردن تمام قالب، بالا بودن دمای فر و خمیر شدن کیک، کیک به خوبی از قالب خارج نمیشود و تمام زحمات شما به باد میرود؛ بنابراین لازم است که در تمام مراحل کیک پزی صبور بوده و با آرامش و دقت کافی مراحل را قدم به قدم طی کنید تا از نتیجه نهایی هنرنمایی خود در کنار عزیزانتان لذت ببرید. در نهایت نیز میتوانید روی کیک را با خامه زده شده، میوههای فصل و حتی پودر قند تزئین کنید و یک عصرانه دلچسب را به خود هدیه دهید.
یک پاسخ
با سلام
در مورد پف کیک نکته خیلی کاربردی ای ذکر شده. مفید بود