طرز تهیه خورشت فسنجان

فسنجون

خورشت فسنجان یکی از خوشمزه‌ترین و قدیمی‌ترین غذا‌های ایرانی بشمار می‌رود که تاریخ نویسان قدمت آن را به زمان ساسانیان ثبت کرده اند. این غذای خوشمزه و لذیذ اصالت شمالی و گیلانی دارد اما اکثرا در شهر‌های دیگر کشورمان نیز تهیه و پخت می‌شود. فسنجان در شمال کشور بیشتر با گوشت اردک یا مرغ محلی پخت می‌شود و در واقع یکی از غذا‌های اصلی سفره و مهمانی‌های آن‌ها است.
علاوه بر گوشت مرغ این خورشت با استفاده از گوشت قلقلی نیز تهیه می‌شود که هر کدام طعمی لذیذ و محبوبیتی فراوان دارند. از این رو خورشت فسنجان در نقاط مختلف با ذائقه‌های مختلف پخت می‌شود. معمولا هموطنان ما در جنوب کشور این خورشت را با ذائقه شیرین بیشتر پسند می‌کنند در حالی که در خاستگاه اصلی، خورشت فسنجان با مزه ترش طرفداران بیشتری دارد.

ازدست ندهید: غذاهای سالم برای بدن سالم‌تر

همانطور که گفته شد این غذا با گوشت مرغ و گوشت قلقلی تهیه می‌شود و در ذائقه‌های ترش، شیرین یا ملس می‌توان سرو نمود. در این مقاله قصد داریم شما را با طرز پخت خورشت فسنجان ملس با گوشت قلقلی آشنا سازیم. همراهمان باشید.
در طرز تهیه خورشت فسنجان از مواد اولیه بسیار مقوی و پرکالری مانند گردو، گوشت، رب انار و ….. استفاده می‌شود.

با توجه به کالری بالای این غذا باید در مصرف آن زیاده روی نکرد زیرا سبب چاقی و اضافه وزن خواهد شد. البته در این خورشت از گردو استفاده می‌شود که ارزش غذای بالایی داشته و دارای مواد مغذی معدنی مفیدی برای بدن است. این ماده سرشار از استرول‌های گیاهی و فیبر می‌باشد و می‌تواند کلسترول بد خون را کاهش داده و فرد را از خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی مصون بدارد. با این حال نباید در مصرف خورشت فسنجان زیاده روی کرد.

فسنجان با گوشت قلقلی

کلیک کنید: عادت غذایی چیست؟

طرز تهیه گوشت قلقلی

مواد مورد نیاز برای پخت خورشت فسنجان ملس با گوشت قلقلی

  • گردو 400گرم
  • گوشت چرخ کرده 300 گرم
  • پیاز متوسط 1 عدد بزرگ
  • رب انار 3 تا 5 قاشق غذاخوری
    شکر 2 قاشق غذاخوری
  • روغن و فلفل به مقدار لازم
  • نمک و زردچوبه به مقدار لازم
  • زعفران دم کرده یک قاشق غذاخوری

شاید مفید باشد: 20 راز برای تهیه‌ی کباب کوبیده در خانه

در ابتدا گردو را باید با استفاده از چرخ گوشت یا آسیاب خوب خرد کنید. با خرد کردن گردو روغن بیشتری را در خورشت می‌اندازد اما دقت کنید که گردو نباید زیاد خرد شود و باید دانه‌های آن داخل خورشت فسنجان با دندان تماس پیدا کند. نصف پیاز را به صورت خیلی کوچک خرد نمایید و یا می‌توانید از قسمت درشت رنده برای خرد کردن استفاده نماید. پس از خرد کردن با روغن مایع تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.

پس از طلایی رنگ شدن پیازها، گردو خرد شده را داخل ظرف اضافه نمایید و با حرارت ملایم گردو را نیز تفت دهید. مواظب باشید گردو نسوزد زیرا در صورت سوختن طعم بدی را به خورشت خواهد داد.
پس از کمی تفت دادن به آن چند لیوان آب سرد اضافه نمایید. دقت کنید که حتما آب سرد روی گردو‌های حرارت داده شده بریزید تا روغن بیاندازد. حتی برخی افراد از تکه های یخ برای شوک دادن و روغن انداختن گردو‌ها استفاده می‌کنند. در قابلمه را بگذارید تا بجوش بیاید.

در مرحله بعد گوشت چرخ کرده موجود را با نصف پیاز که رنده کرده و آبش را گرفته اید مخلوط کنید. مقداری نمک زردچوبه و فلفل نیز به مخلوط اضافه کرده و خوب ورز دهید. تا زمانی که مخلوط به دست نچسبد ورز دادن را ادامه دهید. پس از آن کوفته‌های قلقلی ریز درست کنید و داخل مقداری روغن تفت دهید و پس از به جوش آمدن گردو‌ها ، گوشت‌ها را نیز داخل آن خالی کنید و بگذارید با حرارت ملایم بپزد.
حدود سه تا چهار ساعت زمان بدهید تا محتویات داخل قابلمه با حرارت ملایم بپزدتا خورشت شما جاافتاده شود در حین پخت حتما مواد را مرتب هم بزنید. پس از این زمان نمک، زردچوبه و فلفل را اضافه کرده و کم‌کم رب انار را اضافه نمایید. حتما سعی کنید همه رب انار را یکجا به خورشت فسنجان نریزید در ابتدا مقداری از رب را به خورشت بریزید و بگذارید تا بجوشد در صورت نیاز بقیه رب را نیز اضافه نمایید.

از دست ندهید: بهترین طرز تهیه آبگوشت دیزی با رنگ و طعم عالی!

در اواسط پخت شکر را به خورشت فسنجان اضافه نمایید و مرتب طعم آن را بچشید. مقدار شکر به ذائقه و سلیقه شما و اعضای خانواده مربوز می‌شود که فسنجانی با طعم ترش، شیرین یا ملس دوس داشته باشید. در این دستور با اضافه کردن دو قاشق شکر می‌توانید خورشتی ملس تهیه نمایید. البته میزان ترش بودن رب انار نیز در این موضوع بی تاثیر نخواهد بود.
پس از اضافه کردن شکر مرتب خورشت را هم بزنید تا ته نگیرد. در آخر زعفران دم کرده را به مواد اضافه نمایید و اجازه دهید تا خوب جا بیافتد.

 

 

مطالعه کنید: بهترین روش پخت مرصع پلو

نکات مهم در طرز پخت خورشت فسنجان

  • برای داشتن خورشت فسنجان با طعم خوب و با کیفیت حتما از رب انار با کیفیت و نام آشنا استفاده نمایید. می‌توانید از رب انار‌های خانگی که کیفیت خوب دارند استفاده نمایید.
  • پس از تفت دادن گردو‌ها حتما از آب سرد و یا یخ برای شوک دادن و روغن انداختن گردو‌ها استفاده نمایید.
  • خورشت فسنجان نیز مانند اکثر خورشت‌های اصیل ایرانی به زمان برای جا افتادن و پخته شدن نیاز دارد، پس در زمان پخت صبور باشید.
  • اگر به هر دلیلی خورشت پس از پخت طعم تلخ بدهد می‌توانید کمی آبلیمو یا آب غوره به آن اضافه نمایید.
  • برخی از افراد در تهیه این خورشت فسنجان از رب گوجه فرنگی نیز استفاده می‌کنند تا خوشرنگ شود. در دستور پخت اصیل خورشت فسنجان این مورد وجود ندارد اما سلیقه‌ای بوده و درصورت تمایل می‌توانید استفاده نمایید.
  • در تهیه این خورشت محبوب سعی کنید از روغن بسیار کم استفاده نمایید زیرا خود گردو روغن می‌اندازد و در این صورت خورشت شما پرچرب می‌شود.

فسنجان

مطالعه کنید: هنگام پخت سمبوسه چه نکاتی را باید رعایت کنیم

فوت فن پخت خورشت فسنجان

اگر خورشت شما رقیق باشد و میزان آب آن از حد معمولی فراتر باشد می‌توانید در قابلمه را در زمان پخت باز بگذارید تا آب اضافی تبخیر شود.
در صورت تمایل می‌توانید این خورشت فسنجان یک قاشق چایخوری پودر دارچین اضافه نمایید تا عطر طعم بهتری بدهد. استفاده از هرگونه ادویه جات داخل این خورشت سلیقه‌ای می‌باشد.
می‌توانید زعفران را جایگزین زردچوبه کنید تا هم عطر بهتری داشته باشد و هم خوشرنگ‌تر شود.
برخی از افراد از مخلوط لبو پخته و خرد شده به همراه گردو استفاده می‌کنند تا در مصرف گردو صرفه جویی شود.

ازدست ندهید: بهترین راه کاهش وزن در خانه

 

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید!

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *