مدرک یا مهارت کدام ارزشمند تر است؟

مدرک تحصیلی یامهارت کدام با ارزش‌تر است؟

علم یا ثروت؟ مدرک تحصیلی یا مهارت؟ این‌ها سئوالاتی هستند که از سنین پایین حسابی فکر ما را به خود مشغول می‌کنند. اکثر افراد پس از به پایان رساندن دوران مدرسه، به این فکر می‌کنند که حال بهتر است به دنبال مدرک و دانشگاه رفته یا به فکر کسب مهارت و ارتقا کسب و کار باشند. بسیاری از کارفرماها و ادارات در بدو ورود از شما مدرک می‌خواهند اما اغلب اوقات همین کارفرماها به دنبال مهارت و سابقه کار شما نیز هستند؛ پس به راستی در دنیای پیچیده امروز کدام یک از اهمیت بالاتری برخوردار است؟ کسب مهارت یا اخذ مدرک؟ همراه ما باشید تا در ادامه پاسخ سئوالات خود را بیابید.

کلیک کنید: بهترین سایت‌های آموزش آنلاین

 

زمینه پیدایش مدرک گرایی و مهارت گرایی

در ادامه توضیح خواهیم داد که اصطلاحات رایج مدرک گرایی و مهارت گرایی چگونه ترویج یافتند و آیا با داشتن مدرک تحصیلی مناسب، می‌توانیم شغلی پیدا کنیم یا حتما باید مهارت خاصی نیز داشته باشیم.

حتما بخوانید: بهترین سایت های خرید کتاب‌های کمک درسی

مدرک گرایی

مدرک گرایی

مطالعه کنید: بهترین راه‌ها برای مقاله با کم رویی

مدرک دانشگاهی امکان تجربه فضایی متفاوت و ورود به جامعه را برای افراد فراهم می‌آورد و همچنین می‌توان گفت که برای افراد زیادی سواد، شعور، موفقیت و ثروت را نیز به همراه دارد. از طرفی خیلی از مشاغل، به افرادی که مدرک تحصیلی بالاتری داشته باشند حقوق و مزایای بیشتری پرداخت می‌کنند که این امر سبب شده افراد به سمت مدرک گرایی روی بیاورند. متاسفانه کسب و کارهای خصصوصا دولتی جامعه این پیام را به افراد می‌دهند که دنبال مدرک باشید و اگر در شغلی مشغول به کار هستید، مدرک داشته باشید تا از مزایا و حقوق بیشتری برخوردار شوید.

به همین دلایل است که شما سر جلسه کنکور اصطلاحا افراد سیاهی لشکر زیادی را مشاهده می‌کنید که تمام هدفشان این است تا در دانشگاهی هر چند سطح پایین، مدرکی کسب کنند. رواج بیش از حد موسسات آموزشی کشور که امروزه بدون کنکور و صرفا با گرفتن پول‌های بسیار به شما مدرک می‌دهند نیز همین موضوع است. اما یادتان باشد که برای بسیاری از مشاغل خوب، اینکه شما از کدام دانشگاه فارغ التحصیل شده باشید هم اهمیت دارد و صرفا به عنوان مدرک توجه‌ای نمی‌کنند.

مهارت گرایی

مهارت گرایی

از دست ندهید: راه‌هایی برای درآمدزایی در خانه

مهارت به توانایی‌هایی گفته می‌شود که همانند استعداد در وجود افراد نهفته نیستند و در طول زمان و با تمرین و تکرار می‌توان آن را بدست آورد. برخی از مهارت‌ها وجود دارند که ما در شغل و تحصیل به آن‌ها نیاز بیشتری داریم و همچنین علاقمندی بیشتری نیز به آن‌ها داریم، بنابراین هر چقدر بیشتر به دنبال کسب مهارت‌های مورد علاقه و مرتبط با شغل و مدرک خود باشید، موفقیت شما بیشتر خواهدشد. شما برای ورود به یک شغل با پرستیژ خوب، نیاز به مدرک تحصیلی دارید اما اگر به دنبال موفقیت‌های شغلی و کسب درآمد بالاتر هستید، باید مهارت‌های لازم را در کنار مدرک تحصلی خود داشته باشید.

مهارت‌ها به دو دسته مهارت‌های فردی و مهارت‌های شغلی تقسیم‌بندی می‌شوند و کسب هر دو مهارت برای موفقیت‌های شغلی الزامی است. مهارت‌های شغلی مربوط به مدرک و تحصیلات شما هستند؛ به عنوان مثال اگر رشته شما مهندسی برق است، آشنایی با سیستم ها، دستگاه‌ها و حتی جزئیات سیم‌ها و پریزهای برق از مهارت‌های شغلی شما محسوب می‌شوند که باید در طول تحصیل آن‌ها را کسب کنید.

اما مهارت‌های فردی که طیف بسیار وسیعی نیز دارند، به رابطه شما و دیگر افرادی که در کنار آن‌ها به انجام فعالیت می‌پردازید مرتبط می‌شود. در واقع می‌توان گفت که مهارت‌های ارتباطی همانند مهارت سخنوری، تصمیم گیری، همدلی، حل مسئله و غیره نقش بسیار مهمی در موفقیت‌های شغلی، ایجاد ارتباط با همکاران و حتی در زمان استخدام ایفا می‌کند. اما خوشبختانه این مهارت‌ها نیز قابل یادگیری هستند و افراد با شرکت در کلاس‌های مرتبط یا مطالعه و تحقیق می‌توانند آن‌ها را در وجود خود پرورش دهند.

کسب مهارت یا اخذ مدرک؟

کسب مهارت یا اخذ مدرک؟

ازدست ندهید: راهکار‌های تضمینی برای افزایش اعتماد به نفس

متاسفانه امروزه به وفور شاهد این هستیم که اغلب افرادی که مدرک تحصیلی خوبی  دارند اما صاحب مهارت خاصی نیستند، قشر بیکار جامعه را تشکیل داده اند. اما می‌توان گفت که داشتن مدرک در کنار مهارت لازمه موفقیت است و افرادی که در رشته تحصیلی خود موفق به کسب مهارت نیز می‌شوند، واجد شرایط در داشتن شغل مناسب نیز هستند. بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که ملاک برای موفقیت، صرفا یک کاغذ مانند مدرک تحصیلی نیست بلکه نیاز است مهارت تکمیل کننده آن باشد.

مدرک و مهارت دو اصل اساسی در موفقیت‌های شغلی

باید بگوییم امروزه، مدرک و مهارت ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند و به عبارتی لازم و ملزوم هم هستند. البته شاید در این میان استثناهایی نیز وجود داشته باشد اما آموختن علم و دانش مورد نیاز در یک مهارت، به همان اندازه که خود مهارت اهمیت دارد مهم است. متاسفانه در سیستم آموزشی کشور ما مهارت جایگاهی ندارد و اصلا به مهارت توجهی نمی‌شود که همین امر سبب شده افراد تحصیل کرده بدون کسب مهارت، به مدرک گرایی سوق پیدا کنند و نتیجه این امر سبب شده تا ایران جزو کشورهایی باشد که بیشترین مدرک دکتری را دارد و تعداد بسیار زیادی فرد بیکار…

عدم آگاهی دانش آموختگان با مبحث مهارت‌های فردی و شغلی و نبود آن‌ها در سیستم آموزشی، دست به دست داده‌اند تا میزان فارغ التحصیلان مدرک به دست که به دنبال شغل مناسب هستند روز به روز افزایش یابد. اما اگر دانشجوها و دانش آموختگان عزیز سعی کنند در کنار تحصیلات آکادمیک، مهارت ‌های فردی و شغلی خود را نیز پرورش دهند آن وقت است که دیگر با مشکل بیکاری و داشتن شغل‌هایی بی‌ربط با مدرک تحصیلی مواجه نخواهیم شد.

از دست ندهید: راه‌های کاهش حواس پرتی

سخن پایانی

از سال ۱۳۹۰ در نظام طبقه‌بندی مشاغل بازنگری‌هایی انجام شد و یکی از موضوعات مهمی که بیان گردید این مسئله بود که باید اولویت را از مدرک تحصیلی به سمت مهارت گرایی تغییر داد. آمارها نشان می‌دهند که امروزه جمعیت بالایی در کشور دارای مدارک تحصیلی در مقاطع آموزش عالی هستند اما ۷۰ درصد جوانان جویای کار، فاقد مهارت هستند و یکی از دلایل‌ عدم اشتغال آن‌ها به کار نیز همین فقدان مهارت می‌باشد. بنابراین به این نتیجه خواهیم رسید که همانطور که بیان نمودیم، مدرک و مهارت لازم و ملزوم یکدیگر هستند و برای موفقیت، داشتن هر دو در کنار هم الزامیست.

مطالعه کنید: بهترین روش‌های پیدا کردن علاقه شغلی

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *